Ca și alte ciuperci, ciupercile Shiitake nu sunt cu adevărat o plantă, ci un tip de ciupercă. Ciupercile Shiitake poartă, de asemenea, numele de ciuperci negre, ciuperci de stejar auriu și ciuperci uscate de iarnă. În timp ce shiitake-urile proaspete sunt ușor disponibile, cele uscate au o aromă și mai intensă și de aceea sunt uneori preferate.
Dacă sunt folosite într-o supă, ciupercile Shiitake uscate pot fi adăugate direct în bulion, unde se vor înmuia pe măsură ce supa se fierbe. În caz contrar, shiitake-urile uscate trebuie să fie înmuiate în apă fierbinte înainte de a fi folosite într-o rețetă. Tulpinile sunt prea dure pentru a fi mâncate, dar pot adăuga o aromă bună bulionurilor și tocanelor; aruncați-le înainte de a le servi.
Cu cât ciuperca uscată este mai mare, cu atât mai mult va trebui să o înmuiați. În general, ciupercile mai mici au nevoie de aproximativ o jumătate de oră, iar capacele mai groase pot dura o oră pentru a se înmuia. Când ciupercile s-au înmuiat, turnați lichidul de înmuiat printr-un filtru de cafea sau printr-o sită căptușită cu un prosop de hârtie pentru a strecura nisipul și rezervați lichidul pentru a fi utilizat în alte tipuri de gătit – adaugă o aromă delicioasă de ciuperci supelor, brațurilor, pilaf-urilor, si sosuri de tigaie.
Ciupercile shiitake uscate trebuie sigilate în plastic și depozitate într-un loc răcoros și uscat. Se vor păstra cel puțin nouă luni.